Kompetenceafklaring i a-kassen

Efter to måneder som nyuddannet arbejdssøgende trængte jeg til, at der snart skulle ske noget nyt. Så da tilbuddet fra a-kassen kom om et fem timers kompetenceafklaringskursus, meldte jeg mig straks til.

Dette er begyndelsen på min egen kompetenceafklaring. Jeg er knap nok begyndt at udfylde de kompetencer, jeg har, men det er på vej.
Dette er begyndelsen på min egen kompetenceafklaring. Jeg er knap nok begyndt at udfylde de kompetencer, jeg har, men det er på vej.

Målet med kompetenceafklaring

Kompetencer er de evner, man har og bruger, når en opgave skal løses. Når man først har styr på sine kompetencer, vil ens CV og jobansøgning blive skarpere, fordi man er blevet bedre til at sætte ord på det, man kan. I forhold til jobsøgning bliver man altså bedre til at sælge sig selv og sin profil på baggrund af ens kompetencer.

Kompetenceafklaring er en proces

Som konsulenten i a-kassen forklarede, så er kompetenceafklaring en proces. Det er umuligt at klare på de fem timer, som kurset varede, og efterhånden som man udvikler sig, udvides ens kompetenceområder ligeledes. Det kræver derfor tålmodighed, når man går i gang med at afklare sine kompetencer. Nedenfor er der et par værktøjer til at komme godt igang.

Mindmapping og succeshistorier

Vi arbejdede i løbet af kurset med to værktøjer, som vi også skulle tage med hjem og arbejde videre med.

Det ene værktøj er kendt af de fleste, som har prøvet at gennemgå en projektperiode på studiet: mindmapping. Ved at udarbejde et mindmap over de kompetencer, man har brugt i forbindelse til de overordnede emner frivilligt arbejde, studiet, studiejob, praktik og udlandsophold, vil man hurtigt få et overblik over ens samlede kompetencer. Man vil muligvis også opleve en rød tråd i ens kompetencer, som måske kan hjælpe til den videre jobsøgning. Man kan både lave mindmapping på et godt gammeldags stort stykke papir, men der findes rigtig mange smarte systemer til at gøre det online. Jeg har leget lidt med min egen kompetenceafklaring på http://www.text2mindmap.com, og det er bare rigtig smart. Med farver og streger får jeg et godt og hurtigt overblik over mine kompetencer. Jeg kan desuden vende tilbage til det ved en senere lejlighed.

Det andet værktøj handler om at nedskrive sine succeshistorier. Ved at være sig meget bevidst om sine succeser og overveje de kompetencer man har brugt undervejs, vil man ofte se, at man har brugt nogle kompetencer, som man måske ikke havde troet, at man var i besiddelse af. Succeshistorierne kan også klargøre en rød tråd gennem ens kompetencer.

Kom ind i #jobkampen

Nu har jeg delt nogle værktøjer, som jeg tog med mig fra kompetenceafklaring i min a-kasse. Måske er du blevet inspireret til at lave din egen kompetenceafklaring, eller du har fået lyst til at deltage i et arrangement i din egen a-kasse. Jeg kan anbefale begge dele.

3 kommentarer til “Kompetenceafklaring i a-kassen”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *