Hvad er virksomhedspraktik?

Du er på dagpenge og har derfor hørt, at der er noget, som hedder virksomhedspraktik. Du ved bare ikke, hvad det er, hvad du får ud af det, eller hvordan du sælger ideen til en virksomhed. Jeg vil forsøge at give dig svarene i dette blogindlæg.

De tre vigtigste facts om virksomhedspraktik

  • Varigheden er normalvis 4 uger.
  • Arbejdstiden er fuld tid.
  • Indkomsten er stadig dagpenge.

Dit udbytte

Når du selv vælger at finde en virksomhed, hvor du kan tage en 4 ugers virksomhedspraktik, så er det, fordi du ønsker at bruge teorien fra din uddannelse i praksis, du ønsker at få flere erfaringer med praktisk arbejde inden for dit fag, eller du prøver at undgå at blive sendt i aktivering af jobcentret. Den første aktivering sker efter ca. 3 måneders ledighed. Derudover kan en virksomhedspraktik være med til at udvide dit netværk, hvilket kan vise sig at være indgangen til dit næste (rigtige) job. For mig er det klart erfaringen, der er det vigtigste, når jeg søger virksomhedspraktik.

Best case scenario: Virksomheden finder ud af, at de ikke kan undvære dig, når virksomhedspraktikken er slut, og de opretter derfor en stilling til dig.

Virksomhedens gevinst

Det er klart en gevinst for virksomheden at have dig i virksomhedspraktik i 4 uger. Det koster ikke virksomheden noget. Den korte tid de bruger på at sætte dig ind i et projekt, vinder de hurtigt på i forhold til din arbejdsindsats. Man kan nå at yde rigtig meget på 4 uger, og for virksomheden er det bare 4 ugers gratis arbejdskraft. Dertil skal selvfølgelig nævnes, at en udefrakommende ofte kan bidrage med nye, interessante, skæve, humoristiske og anderledes indspark end de fastansatte, netop fordi man ikke er ”farvet” af at have været ansat i den samme stilling og gjort tingene på samme måde de sidste 5-10-15 år. Måske er det især de mindre virksomheder, der fristes til at have en virksomhedspraktikant i 4 uger, fordi de måske har arbejde til en ekstra ansat, men ikke har råd til det.

Hvordan griber man det an?

  1. Lav en liste over interessante virksomheder.
  2. Undersøg om den ønskede virksomheden har et hul (altså, et udækket behov), som du med din faglige profil kan udfylde.
  3. Ring til virksomheden.

Når du ringer til en virksomhed for at snakke om muligheden for virksomhedspraktik, skal du huske at fortælle virksomheden, hvem du er, hvorfor du ringer, hvad du kan tilbyde, og hvad virksomheden får ud af det. Herefter kan du aftale at sende dit CV og en kort ansøgning, så virksomheden får lidt mere at vide om dig inden et eventuelt samarbejde begynder. Der er ingen tabere i ordningen om virksomhedspraktik.

Lidt praktisk

  • Virksomhedspraktikken skal godkendes af a-kassen og jobcentret.
  • Du har mulighed for at få befordringsgodtgørelse i forbindelse med virksomhedspraktik. I det tilfælde skal du kontakte din a-kasse.
  • Som dimittend kan der være mulighed for virksomhedspraktik i helt op til 8 uger i den samme virksomhed.
  • Virksomheden skal udfylde et skema på jobnet.dk før virksomhedspraktikkens start.

4 kommentarer til “Hvad er virksomhedspraktik?”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *