Gode råd under jobsamtalen

Jeg har været til en række jobsamtaler både under studiet og som færdiguddannet kandidat. Det har givet mig nogle erfaringer, som jeg har kogt ned til fem gode råd, som du skal huske, næste gang du er til jobsamtale. 

Gode råd

Jeg har fået tilbudt job på baggrund af samtaler, og jeg har fået afslag på baggrund af samtaler. Jeg har gjort mig nogle erfaringer under mine meget forskellige jobsamtaler, og jeg vil gerne dele ud af mine erfaringer, så andre også kan drage nytte af dem.

1. Vær forberedt

Du får sjældent et job, hvis du ikke har forberedt dig hjemmefra. Jeg har i dette indlæg givet dig mit bud på, hvordan du bedst muligt forbereder dig til jobsamtalen.

2. Vis din personlighed

Virksomheder næsten altid kalder flere til jobsamtale, fordi de vil finde ud af, hvem af de indkaldte kandidater der matcher bedst på det personlige plan. Hvis du ikke viser din personlighed under samtalen, kan arbejdsgiveren ikke vurdere, hvem du er, eller om du vil passe sammen med de eksisterende ansatte i virksomheden. Derfor skal du huske at vise din personlighed.

3. Giv eksempler

Under samtalen vil arbejdsgiveren sandsynligvis spørge ind til dine erfaringer fra enten studiet eller et tidligere job. Du skal derfor være parat til at uddybe og give eksempler på dit tidligere arbejde, så arbejdsgiveren kan få en klar fornemmelse for, hvad du kan.

4. Slap af

Slap bare helt af under jobsamtalen. Arbejdsgiveren er ikke ude på at hænge dig ud, når vedkommende stiller dig spørgsmål. Derimod er målet nærmere at finde ud af, hvem du er, og hvad du kan. Så slap af!

5. Vær ærlig

Det er vigtigt, at du er ærlig under jobsamtalen. En arbejdsgiver vil lynhurtigt gennemskue dig, hvis du eksempelvis forsøger at lyve om dine erfaringer. Derudover viser du mest af dig selv gennem ærlighed, og du øger dermed også dine chancer for tilbud om ansættelse. Med ærlighed kommer man længst. Jeg er en gang blevet tilbudt en stilling på trods af, at jeg under samtalen kritiserede virksomhedens reklamer. Arbejdsgiveren sagde efterfølgende, at min ærlighed blandt andet var det, der overtalte ham. Han ville have en, der turde sige sin mening.

Vil du have flere gode råd til din jobsamtale, så følg min opslagstavle om #jobkampen på Pinterest.

2 kommentarer til “Gode råd under jobsamtalen”

 1. Hej Louise

  Vil bare lige se, at de her tip virkelige er gode! Har lige været til min første praktiksamtale idag i forbindelse med 3. semester på min kandidatuddannelse, og jeg har været til maaaange samtaler mht studiejob, men har aldrig fået andet end afslag på afslag. Det var derfor med nedslået selvtillid, at jeg tog til samtale idag, men da jeg kom frem og kom i tanke om, at jeg jo havde gjort mit forarbejde (ud fra dit indlæg om det) og samtidig prøvede at huske på de tips, du har skrevet her, begyndte jeg så småt at trække vejret dybt og tænkte, at det da nok skulle gå.

  Jeg er lige kommet hjem og får først svar en gang i næste uge, men har en god fornemmelse i maven og synes, jeg har gjort, hvad jeg kunne. Så er der ikke andet end at krydse fingre og håbe på det bedste!

  Så tusind tak for de gode tips, håber de hjælper os begge med at finde det, vi leder efter 🙂

  1. Hej Gitte.

   Hvor er det godt at høre, at du har kunnet drage nytte af mine erfaringer.
   Jeg krydser alt, hvad krydses kan, for at du får den praktik, du har haft en samtale om.
   Held og lykke!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *