Sådan bruger du telefonen i din jobsøgning

Jeg har igen været til kursus i a-kassen. Denne gang handlede det om at bruge telefonen som et redskab i jobsøgningen. A-kassen havde inviteret konsulentvirksomheden Mercuri Urval til at stå for kurset, og der var tips og tricks til flere slags opkald til virksomhederne.

Ring på opslåede stillinger

Når et jobopslag matcher dig og din faglige profil, så kan det ofte være en god ide at ringe til virksomheden, der har slået jobbet op – dels for at høre mere om stillingen, dels for at finde ud af, hvilke arbejdsopgaver og kvalifikationer, virksomheden prioriterer højest. Det betyder, at du bedre kan målrette din ansøgning efterfølgende.

Når du ringer angående et opslået job, er du proaktiv. Det er en god ide at stille spørgsmål til stillingen – måske matcher den slet ikke dig, måske matcher den dig bedre, end du først troede. Det er vigtigt, at du ikke begynder at sælge dig selv i telefonen. Det skal du først gøre i ansøgningen. I telefonen skal du afspejle nysgerrig for både stilling og virksomhed. En god dialog skaber også en god relation, hvilket kan få dig øverst i bunken af ansøgninger.

Hvis du har en person i dit netværk, som arbejder i virksomheden, eller som kender den person i virksomheden, der står for ansættelsen af en ny medarbejder, så ring til vedkommende først. Måske har din kontakt et godt tip om virksomheden, den der skal ansætte, eller måske kan din kontakt give dig en reference, som du kan bruge, når du efterfølgende ringer til virksomheden angående stillingen.

Ring uopfordret til virksomheder

Mange job bliver overhovedet ikke slået op, og derfor kan det være en god ide at ringe til interessante virksomheder for at få en kontakt, få en fod inden for i virksomheden gennem eksempelvis virksomhedspraktik eller måske endda komme i betragtning til et job.

 • Der er flere forskellige strategier, man kan bruge, når man ringer uopfordret til en virksomhed:
 • Du kan tilbyde 4 ugers gratis arbejde (virksomhedspraktik).
 • Du kan finde et ”hul” hos virksomheden, og i telefonsamtalen kan du tilbyde at udfylde dette hul, altså tilbyde at give dig i kast med et konkret projekt hos virksomheden.
 • Du kan arrangere et møde, hvor du præsenterer dig selv og dine kompetencer for virksomheden med henblik på en eventuel ansættelse (eller virksomhedspraktik).
 • Du kan ganske enkelt også spørge ind til virksomheden og få mere at vide om virksomhedens aktiviteter. Det kan hjælpe dig til at se, hvor i virksomheden du eventuelt passer ind. Det kan lede til et møde med den ansættelsesansvarlige, hvilket igen kan føre til et job.

 Forbered dig før du ringer op

Hvis du virkelig vil have noget ud af at ringe uopfordret til en virksomhed, så bør du forberede dig grundigt, før du ringer op.

 1. Find dit mål. Hvad er målet med samtalen? Hvorfor ringer du? Hvad vil du have ud af samtalen?
 2. Lær virksomheden at kende. Hvad er det for en virksomhed, du ringer til? Hvilke projekter har virksomheden gang i lige nu?
 3. Vis respekt for tiden. Vær konkret når du ringer til en virksomhed. Lad være med at spilde virksomhedens tid med unødvendig snak.
 4. Hold Initiativet. Du skal forberede dig på at styre samtalen hele vejen igennem. Derfor er det en god ide at skrive et manus i punktform, inden du ringer op.
 5. Overvej indvendinger. Hvilke indvendinger kan virksomheden komme med i telefonsamtalen, og hvordan kan du afværge dem?

Øvelse gør mester

For rigtig mange er det rigtig svært at ringe til virksomhederne på både opslåede og ikke-opslåede stillinger. Det vigtigste er, at du ikke lader sig slå ud af et afslag, og at du bliver ved med at prøve. Tænk på, at du er en ressource for virksomheden. Gør det klart, hvilke behov virksomheden har, og hvordan du kan dække disse behov. Du skal hele tiden gøre dig selv interessant for virksomheden, og når du ringer til virksomheder, skal du huske at have fokus på den værdi, virksomheden får af at tale med dig.

Held og lykke.

4 kommentarer til “Sådan bruger du telefonen i din jobsøgning”

  1. Hej Lars.

   Jeg har selv prøvet, at jeg på baggrund af 4 ugers virksomhedspraktik er blevet tilbudt ansættelse (dog tidsbegrænset) i samme stilling og virksomhed efterfølgende. Det er en god måde at vise arbejdsgiveren, hvad man kan. Jeg håber, at du snart finder et arbejde.

   Mvh Louise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *